söndag 22 april 2012

Lavendel pryder husväggarna på gården

ÄNTLIGEN! Är våra planteringslådor på plats och i dom -lavendel. En masse! (tror det stavas så.:) )
Vår arkitekt Karin, hade ritat in fina planteringslådor att sätta längs husväggen. De har funnits där i sinnet men nu irl. Vi får räkna med att dessa inte ger några blommor i år men de får stå och växa till sig till nästa år då de kan sprida väldoftoch fägring för oss och massor av gott till bina.

 På det stora varuhuset tömdes nästan hela lagret av lavendel. Problemet med att köpa lavendel är att veta vad det är man köper. Iaf om man handlar på varuhus och växtvaruhus. Oftast är inte etiketten tydligare än att det står Lavendel. Lavendula augustifolia/ Lavendula officinalis är ju arten men sedan....   Österlenkryddor    och Lavendelgården torde vara säkra kort om man vill förvissa sig om att man får det man tänkt sig eller om man söker något speciell sort.

Söderväggen före - en gammal sittgrupp får pryda väggen så länge.

 Vi har förstås, som vanligt, snickrat och knåpat själva med lådorna. Tre långa saker blev det och har man bara gjort en så går det undan med de andra. Vi valde obehandlat trä. Insidan kläddes med plast och sedan en markduk som klär insida och botten så att vi slipper jord och rötter rakt ner på gården.

 Det finns ju massor med olika sätt att behandla trä så att det håller längre och faktum är ju att det inte behöver hålla en livstid. Det blir vackert när det åldras och man kanske vill få nöjet att snickra om lådorna om så där 10-15 år.


Här har sittgruppen bytts ut mot en enkel soffa. Jag har mina tankar och drömmar om hur den ska se ut men tills jag hittar den så får detta bli vår plats i solen.
 
 


5 kommentarer:

  1. Händiga är ni och fint blir det och lavendel är ju en underbar planta.
    A Lemonhill

    SvaraRadera
  2. Jag har också snickrat mina i obehandlat trä. Ska göra fler imorgon... Sååå mycket finare än de man köper :)

    SvaraRadera
  3. Absolut Camilla, de blir både snyggare, stadigare och hållbarare tror jag. Lycka till med snickrandet. =) /C

    SvaraRadera
  4. All lavendel är underbar, oavsett sort! Och nog blommade de redan i år???

    SvaraRadera
  5. O ja, massor med härliga blommor. Lite sena kanske men det sommarens ansvar. Har haft massor med humlor och fjärilar i dom under hela blomningen, gott. Och nu när bina börjat svälta lite så passar det att komma. ;)

    SvaraRadera