söndag 27 november 2011

Ljusstöpning

Som en del i traditionsbärandet ingick för  oss för att stöpa ljus.  Barnen var inbjudna till dagen men dock med måttlig förtjusning över ljusstöpningen.
På bilden syns i princip hela dagens skörd.
Jag har bara stöpt ljus en gång tidigare i livet, under tiden på konstskolan, mindes att det var ofantligt roligt och därför ville jag gärna prova på igen. Att hitta instruktioner och ljusmassa var inga problem. Värre var det med stöpkärl. Panduro hade ett högt och smalt men där man bara kan doppa ett ljus i taget. Till slut hittade vi en "kruka" i metall på Plantagen. Viktigt är ju att kärlet är högt och smalt eller rättare sagt rätt bredd. Vi hade ingen aning om hur mycket massa som skulle gå åt eller hur många ljus vi kunde räkna med att får ut. I instruktionerna för ljusmassan sägs att 1 kg ska räcka till 20 ljus, men hur långa och hur tjocka?
 Nåväl, vi började med att värma 5 kg ljusmassa i vattenbad på spisen. Det tog några timmar innan det var smält och i rätt temperatur. När man börjar stöpningen så är det viktigt att veken får ligga i några sekunder och hinna suga åt sig ljusmassan för att det ska gå lätt att tända ljuset.
 Vi satsade på lite stadig läkt att hänga ljusen på och benpallarna från IKEA kom åter väl till pass. Glöm inte täcka golvet med tidningar eller golvpapp.
 På Jula fanns en kokhäll att placera på eldfast underlag att ställa grytan på för att underlätta vid stöpningen.
 Man kan ju antingen ta lagom tjock blompinnar att knyta vekarna runt, vi köpte sockellist ca 7 cm bred för att kunna tejpa fast vekarna och stöpa fler ljus i taget.
 Enkelt och smidigt att bara tejpa fast vekarna. Längst ner knöt vi en liten knut att hålla i för att sträcka veken och räta ut ljusen. Efter ett antal dopp ca 8?, klipptes knuten bort och stöpningen fortsatte med att bara räta upp ljusen.
 En batiktermometer är ovärderlig för att förvissa sig om att man har rätt temperatur, den bör ligga runt 70-75 grader.  För kallt så klumpar sig massan och ger knöliga ljus och för varm så rinner den av och ljusen blir ojämna.
Under stöpningen fyllde vi på med 2 kg massa till och sedan allt eftersom massan minskade i mängd så fyllde vi försiktigt på med ca 70-gradigt vatten så att det gick att doppa ljusen ordentligt. 
S. stöper ljus i en rasande takt. Jag får supporta med att fixa raka former.
 Lite extra hjälp har vi av Thomas katt som kollar runt så att allt ser fint ut.
Barnen väljer att göra var sitt grenljus medan vi stöper "vanliga" ljus och några lite extra tjocka att sätta i arrangemang till exempel och några kortare som passar till min Madonna-lampett.
 En gammal favorit är nejlikapelsiner som blir barnens projekt tillsammans med en rejäl sats lussebullar. Apelsinerna blev så fina!
 Eftermiddagsfika med nybakta lussebullar är aldrig fel. Snart vankas pepparkakor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar