lördag 5 maj 2012

Första besöket i kuporna

Nu har våra nya husdjur bott här hos oss några dagar och det har blivit dags 
att titta in hos dom för första gången. Det är mycket att komma ihåg att  titta efter och vi insåg att vi knappt mindes efteråt. =) 
S. skrapar bort lite vildbygge ovan och sedan lyfte vi upp ramarna en och en och tittade på varenda en för att se om det fanns foder, om de lagt nektar och pollen, om det finns ägg, yngel eller larver. Drottningen ska också hittas. Det gjorde vi i det gula samhället men märkpennan som vi inköpt funkade inte så hon fick försvinna i anonymitet igen. Rökpusten användes lite flitigare i det gula samhället som var lite mer på hugget. 
Annars så gick det jättebra fast vi inte var så snabba som man ska vara, typ 1 minut i kupan. Vi närmade oss mer 1 timme i kupan.
Här landar ett bi in med orange pollen på båda sidor av bakkroppen. Några andra hade gult pollen med sig. Vi får försöka klura ut vilka blommor det kommer ifrån.

 Man inser att på flustret händer det en massa saker. Bina kommunicerar med varandra på olika sätt. De vänder sig åt olika håll i förhållande till solen för att berätta var de har hittat drag. Men också gnuggade de sig mot varandra i synnerhet denna lilla fyra-grupp ovan.

Kanske är detta vaktbin? De stod så fint och rakt och stilla intill varandra en bit ut på flustret. Jag ska ta mig tid en dag att titta lite närmare på livet på flustret.

2 kommentarer:

  1. Tusan vad häftigt! Skulle också vilja ha bin!

    /J

    SvaraRadera
  2. Gå en kurs vet jag. =) Det är riktigt spännande måste jag säga. Och inte bara att ha utan vidare utan en liten vetenskap i sig. Men man lär sig väl. =)

    SvaraRadera