lördag 13 augusti 2011

Dagen arbete började med gårkvällens.

Matjorden grävs ur

Sättsanden paddad och hörnstenarna läggs ut som startpunkt.

S. kollar med lasern att allt är rakt och fint.

Första varvet på långsidan är lagd.


Vi börjar på andra varvet mot förrådet.

Wow! Nu ligger stenarna där och äntligen börjar allt vårt slit ge synligt resultat.


Det hade så äntligen blivit dags för att sätta muren. Fredagkvällen ägnades åt, att på sidan som släntar upp mot det blivande trädgårdsförrådet, gräva ur makadam som vi för inte alltför länge sedan lagt på plats.
På lördagsmorgonen startade vi med att vika upp markduken och gräva ur ytterligare jord ca 12-15 cm ner för att sedan lägga på duken och fylla upp med makadam som paddades. Långsidan mot gården behövdes bara grävas ur några centimeter och sedan skyfflade vi ut sättsand som också paddades och jämnades så att marken under skulle bli helt plan för att sätta stenarna på.
Vår ambition var att under helgen sätta långsida och första delen av muren upp mot förrådet.
Något ton sten forslades runt på gården och las upp nära där vi skulle mura. 
Vi har haft mycket bryderier vilken typ av sten som vi skulle använda oss av. Storgatsten är charmigt men inte speciellt billigt. Helst skulle jag ha sett sådan stora stenar som man förr i världen använde som kantsten på trottoarer men det är svårt att få tag på och inte heller något i en prisklass som var rimlig för den långa mur som skulle göras. Det måste också passa in i miljön. Till slut landade vi, lite konventionellt men som känns bra på tumlad betongsten. Betong är alltid fint och med mjuka, lite ojämna kanter så får man lite mer organisk känsla.
Vi hittade ett litet gjuteri i Ödåkra som hade ett helt okay sortiment till bra priser och fick ägna en dag på semestern åt att köra fram och tillbaka med släp och hämta hem all sten.
Nu 11,5 timmar efter att vi började står muren där och jorden är planerad. Bara den sista lilla biten mot förrådet återstår men det är en dag i morgon också.
Det blev så fint och lugnt och ordnat på en gång med muren på plats.

2 kommentarer:

  1. Bra jobbat och väldigt fint blir det!!
    Kramar från ToS

    SvaraRadera
  2. Tack Sonia, ja vi jobbar på.... =)
    Kramar tillbaka.

    SvaraRadera