söndag 3 juni 2012

Dags att göra avläggare

 Vi har som sagts tidigare två verkligt starka samhällen.
det gula har otroligt mycket bin och en liten agressivitet. Å andra sidan kan man förstå att när två amatörer är och rotar runt i deras bo så länge så blir de lite trötta. 
Här är vi i det nedersta yngelrummet och letar efter drottningen. Ja , som ni kanske förstår så är det lättare sagt än gjort bland tiotusenstals bin. Här hade vi drabbats av en viss uppgivenhet.
Vi började dock vid gott mod och förberedde vår genomgång av kuporna noggrant. 
S. snickrade en ny pall att sätta de nya avläggarna på och 
 lådorna delades i två delar med hjälp av en ram.
 På den ena sidan av ramen bygger vi det nya samhället genom att flytta över yngelramar och foderramar från ett gammalt. Vi väljer också att bina ska få dra upp en egen drottning. Avläggaren från det gula samhället kommer antagligen att bli ännu lite ilsknare men vi tänker oss att byta ut den drottningen mot en ny som vi får köpa av någon drottningodlare.
 Här ser allt lätt och fint ut. Vi är i den översta skattlådan och tittar.
 Här är vi i det nedersta yngelrummet och ska leta fram drottningen. Det gula samhället är ju lite mer ilsket än det gröna så vi får ge dom lite rök för att stilla dom.
Jaha, hitta en drottning här är lättare sagt än gjort. Vi hittade henne men lyckades inte fånga in henne så med vetskapen om att hon fanns i det nedre yngelrummet kunde vi ta bin från det övre yngelrummet och sätta till det nya samhället.
Efter drygt någon timme så är alla lådor på plats igen men bina sitter i klasar utanpå och under kupan.
S. får gå ut senare på kvällen och försöka samla ihop dom och sätta dom på flustret så att de kan krypa in igen. 
Hur som, två avläggare är gjorda och vi får titta till dom om 5 dagar för att se om de lagt nya ägg och därifrån börjar de sedan dra upp drottning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar