söndag 12 augusti 2012

Drönarslakt pågår.


Arbetsbin som håller på att mota bort en drönare från samhället.
 Det finns en given förlorare - drönaren.
Vi har ju slutskattat det ena stora samhället, och satt på en liten skattlåda för bina att samla lite av det sista som går att hitta i naturen nu. Matförrådet har krympt rejält och bina förbereder sig för vintern. Snart ska de få sitt vinterfoder och inför detta så göre de sig av med "onyttiga" individer som drönaren är under vintern. Drönaren samlar ju inget men kräver en del mat på gr a sin storlek och något högre kroppstemperatur. De har ju parat sig färdigt för sommaren nu och skulle ta för mycket av vinterförrådet om de skulle leva vidare.
Drönare som ska lämna kupan, vaktbin ser till att ingen som inte ska in kommer in.
 Så någon gång i augusti är det dags för det som brukar kallas drönarslakten då alla drönare skoningslöst motas ut ur samhället. Eventuellt dödas de innan eller så får de ett stick av arbetsbina innan de i bästa fall får flyga iväg på en sista flygtur.
Vaktbi

 Här har arbetsbiet lyckats skuffa iväg drönaren längst ut på flustret och nu gäller bara en sista knuff över kanten.
Två arbetsbin och en drönare

 De drönare som inte frivilligt väljer att flyga åker ut över flusterkanten och faller ner på marken.



 Nere på marken har andra djur kalas! Getingen är ju en asätare och festar på de döda drönarna. Likaså hittade en snigel till festbordet.
 Man kan förstå vad getingmidja innebär när man tittar på den obefintliga midjan. Det ser ut som om den delat kroppen i två delar.
Döda drönare på marken utanför kupan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar