söndag 9 oktober 2011

Dags att stapla ved nu

S. har kört hem att stort lass ved. Lite sent kan tyckas en bättre det än aldrig och vara tvungen köpa dyra säckar på affärerna. Tips om vedstapling hittar du här bland annat. Men det verkar som att A och O är ventilationen, att veden inte läggs direkt på mark utan med ca en dm luftspalt, att barksidorna ligger neråt i första varvet och sedan uppåt i andra varvet. Helst lite björknäver som tak på allt ihop. Mössen ska kunna springa runt i stapeln, då är den lagom gles. Jag minns "farfar" som arbetade hela somrarna med denna ved som skulle kapas och klyvas torka i högar och sedan staplas. Sedan flyttades veden i högarna runt så att han alltid visste hur gammal och därmed hur torr veden var i varje hög.

Släpet är nu tömt på veden och på plats i sin temporära stapel, vår nya Weber fireplace är invigd för att testas inför nästa helg och  det saknades bara lite falukorv och äpplen att grilla för att dagen skulle varit fulländad. =)
Vårt gamla utebord i råspont har skurats upp för att kunna dukas upp på när vi firar födelsedagskalas om en vecka. Jag känner mig lite sugen att ta in skivan och använda som köksbord medan S. ser lite skeptisk ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar