söndag 9 oktober 2011

Lite sent ute med oljan..inte bara veden.

Jag hade ambitionen att ta vara på de sista örterna och vår Johannesört planterades ganska sent i somras. Tyvärr hade vi inga blommor varken då eller nu så min olja får vänta tills nästa sommar. Skriver ändå ner receptet så att jag är redo inför nästa säsong.

Johannesörtsolja

Johannesörtsblommor som helst plockas en riktigt solig förmiddag. De ska vara mer nyblommande än på väg att blomma över.
Olivolja Extra Vergine

Lägg de nyplockade blommorna i en liten glasburk och häll på oljan.
Fyll på med blommor när du häller på oljan eftersom de sjunker ihop en del.
Skruva på locket och ställ oljan på ett fat i ett soligt fönster.
Låt oljan stå i fönstret i en vecka och vänd på burken en gång om dagen.
Sila av blommorna och häll tillbaka oljan i burken och låt den stå kvar i fönstret ytterligare två veckor och fortsätt vänd på burken en gång om dagen.
Läser också att:
 Färska blommor och eventuellt också örtens gröna blad dras ut i olja.Filtreras. Växtmaterialet kan förnyas efter hand tills oljan är mörkröd. Ofta hävdas att solsken krävs för att dra ut de aktiva ämnena, men gamla och nya recept både med och utan sol förekommer. När olja framställs industriellt idag för utvärtes bruk, får krossade blommor dra i olivolja 6 veckor under inflytande av ljus, varefter oljan avfuktas och filtreras.
• Sammansatt utdrag i olja och alkohol: Förr kombinerade man gärna oljeutdraget med ett vatten- och alkoholutdrag, t. ex. olivolja och brännvin eller rhenvin, som kokades tills blandningen var röd. På svenska apotek i början av 1900-talet värmdes spriten och oljan tills spriten dunstat bort. Därefter rödfärgades extra med alkanna och rosmarinessens tillsattes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar